A- A A+

CORE

Naziv projekta: Prekogranična zajednička istraživanja i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoliša. Uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra (naglasak na obali) Republike Hrvatske i Republike Crne Gore – CoRE

Naziv HR aplikanta: Hrvatski hidrografski institut (HHI)

Partner 1: Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje

Iznos EU bespovratne pomoći za HR korisnike: 263.505,87 €

Naziv CG aplikanta: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS)

Partner 1: Javno preduzeće Morsko dobro

Iznos EU bespovratne pomoći za CG korisnike: 220.889,06 €

Ukupna vrijednost projekta: – 569.876,39 €

Održana završna konferencija

Završna konferencija EU/IPA projekta „CoRE” održana je u Budvi, u hotelu Splendid, 15. novembra 2017. godine. Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati terenskih istraživanja, a takođe je promovisana i projektna publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”.

Konferenciju su otvorili Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu. U svom uvodnom obraćanju istakli su značaj saradnje između dviju država, dragocjenost i važnost EU fondacija i doprinos rezultata projekta CoRE čiji je opšti cilj poboljšanje ukupne zaštite i očuvanje istočnog dijela Jadrana.

Projektom je nabavljena savremena oprema: dubinomjeri, instrumenti za praćenje morskih struja i talasa, biološke sonde i herbarijum. Sprovedena su hidrografska, okeanografska, biološka i hemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz okruženja delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinskih jezera i mora), oko dubrovačkih zidina, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovu prikupljenih podataka i rezultata izrađeni su nautički planovi sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima i date preporuke koje se odnose na promjene obalne granice pod uticajem erozije i jačine talasa u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Rezultati su pružili nova znanja u područjima koja zahtijevaju kontinuirani monitoring zbog sigurnosti plovidbe i zaštite prirode i kulturne baštine.

Kao jedan od bitnih rezultata projekta je predstavljanje izrađene publikacije „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori” koja na sažeti i jednostavan način obuhvta složena pravna pitanja koja uređuje morsko dobro u Republici Hrvatskoj i morsko dobro u Crnoj Gori.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su predstavnici medija, Mornarice vojske Crne Gore, Regionalnog vodovoda, Uprava pomorske sigurnosti, Nacionalne turističke organizacije, Županijske lučke uprave Crkvenica, Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena, studenti, asistenti i profesori Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Agencije za zaštitu životne sredine, gostujući predavači, saradnici iz PAP/RAC-a i predstavnici partnerskih institucija Hrvatskog hidrografskog instituta, Instituta za more i priobalje u Dubrovniku, Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

CoRE FC

Održan drugi okrugli sto

Drugi Okrugli sto u sklopu projekta „CoRE“ na temu „Sigurnost plovidbe u aluvijalnim područjima“ održan je 05.10.2017. godine u Bečićima/Budva (hotel The Queen of Montenegro).
Na Okruglom stolu su prezentovani preliminarni rezultati hidrografskih, okeanografskih i bioloških istraživanja i uzorkovanja koja su odrađena u dubrovačkom akvatoriju, akvatoriju delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinska jezera i mora), delte rijeke Bojane, plaže Mogren i Sutomore.
Prezentovan je i Status pomorskog/morskog dobra u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori kao i status sigurnosti plovidbe i preporuke za sigurnost plovidbe u delti rijeke Bojane.
Nadalje, prezentovana je oprema koja je nabavljena EU sredstvima i to Valografska plutača, Side Scan Sonar, Multibeam, multiparametarska sonda, herbarijska oprema i spektrofotometar u vrijednosti većoj od 250.000,00 eura.
Nakon prezentacija između učesnika okruglog stola uslijedila je rasprava, konsultacije i razmjena mišljenja o problemima i stanju morskog dobra u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj.
U radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici projektnih partnera i to Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Hrvatskog hidrografskog instituta, Sveučilišta u Dubrovniku – Instituta za more i priobalje, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i saradnici na projektu PAP/RAC, predstavnici javnih ustanova i institucija nadležnih za sigurnost plovidbe, predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore, Direktorata za pomorski saobraćaj, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, lučkih uprava, Lučke kapetanije Bar, Opštine Kotor, Agencije za zaštitu životne sredine, televizije Budva i drugi.

CoRE FRT

Održana info radionica predstavljanja opreme

Info radionica sa tematikom predstavljanja opreme koju su Hrvatski hidrografski institut (HHI), Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) i Institut za more i priobalje nabavili kroz projekat „CoRE” održana je u Budvi, 7. juna 2017. godine.
Na radionici je potpisan i Sporazum o razmjeni podataka između HHI-a i ZHMS-a, što predstavlja jedan od značajnih ciljeva projekta.

Putem prezentacija koje su prezentovali predstavnici partnerskih institucija predstavljena je nova oprema, njene performanse i mogućnosti. Takođe su kratko predstavljeni i neki rezultati terenskih istraživanja u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj, gdje je primijenjena nabavljena oprema.
Kroz prezentaciju predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore stavljen je akcenat na značaj podataka koji se mogu dobiti novom opremom, a učesnici radionice su imali priliku da se bliže upoznaju sa ultrazvučnim višesnopnim dubinomjerom ZHMS-a, koji je bio izložen na radionici.

Mnogi učesnici radionice su pozdravili cilj projekta, izrazili interesovanje za buduću saradnju, ukazali na probleme koji postoje u pomorskom saobraćaju, a najviše interesovanja izazvala je izrada nautičkih planova, koji će predstavljati finalni produkt projekta „CoRE”.
Info radionici su prisustvovali predstavnici partnerskih institucija, lučkih uprava, Vojske Crne Gore, studenti i druga zainteresovana lica.

CoRE presentation of equipment

 

Održan prvi okrugli sto

Prvi Okrugli sto u sklopu projekta „CoRE“ na temu „Sigurnost plovidbe u aluvijalnim područjima“ održan je u Metkoviću (hotel Narona) 9. maja 2017.
Na Okruglom stolu učestvovali su predstavnici projektnih partnera, kao i brojni predstavnici javnih ustanova i institucija nadležnih za sigurnost plovidbe.
Na Okruglom stolu su prezentovani preliminarni rezultati hidrografskih, okeanografskih i bioloških istraživanja i uzorkovanja koje je tokom marta i aprila odrađeno u dubrovačkom akvatoriju, akvatoriju delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinska jezera i mora), delte rijeke Bojane, plaže Sutomore i Mogren.
Prezentovan je i Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj kao i Nacrt Strategije upravljanja morskim i obalnim područjem.
Nadalje, prezentovana je oprema koja je nabavljena EU sredstvima i to Valografska plutača, Side Scan Sonar, Multibeam, multiparametarska sonda, herbarijska oprema i spektrofotometar u vrijednosti većoj od 250.000,00 eura.
Nakon prezentacija između učesnika okruglog stola uslijedila je rasprava, konsultacije i razmjena mišljenja o problemima i stanju pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, a takođe su izneseni i predlozi u pravcu aktivnog uključivanja ciljanih skupina u projektne aktivnosti, kao i razmjene ideja i saznanja u vezi sa segmentom pomorskog dobra u prekograničnom području.

Izabrani studenti koji će učestvovati terenskom istraživanju

Konkurs za finansiranje učešća 2 studenta (1 iz Republike Hrvatske i 1 iz Crne Gore) terenskom istraživanju i radu na obradi podataka u partnerskim institucijama na vrijeme od 17 dana tokom istraživačkog terena u sklopu EU/IPA projekta „Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoline i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore” – „CoRE”
Konkurs je zvanično završen, obavljeni su razgovori sa kandidatima koji su ušli u uži izbor i izvršen je finalni odabir kandidata.
Studenti koji su zadovoljili sve uslove Konkursa i koji će prisustvovati terenskom istraživanju i radu na obradi podataka u partnerskim institucijama u okviru projekta „CoRE” su:
Stijepo Ljubimir, postidiplomant na Sveučilištu u Zagrebu, Prirodoslovno matematički fakultet - Interdisciplinarni doktorski studij Oceanologije (Republika Hrvatska)
Tamara Đurđevac, studentkinja specijalističkih studija na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, studijski program Geografija (Crna Gora).

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 58 gostiju i nema prijavljenih članova