A- A A+

Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnom turizmu (DIOD)

Naziv projekta:"Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnom turizmu" (DIOD)

Naziv HR aplikanta: HGSS - Hrvatska gorska služba spašavanja
Partner 1:
Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik
Iznos EU granta: 188.465,02  €

Naziv CG aplikanta: UNDP - Program Ujedinjenih nacija za razvoj - Kancelarija u Crnoj Gori
Partner 1:
GSSCG - Gorska služba spašavanja Crne Gore
Partner 2:
NTO - Nacionalna turistička organizacija Crne Gore
Iznos EU granta: 231,380.48 €

Ukupna vrijednost projekta  419. 854,50 €

ZAVRŠENA IMPLEMENTACIJA DIOD PROJEKTA

Projekat „Razvoj inovativnih tehnologija za turizam u prirodi" (DIOD) realizovan je u saradnji Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kao vodećeg partnera, Kancelarije UNDP-ja kao glavnim partnerom u Crnoj Gori; i sa Hrvatskom gospodarskom komorom, Nacionalnom turističkom organizacijom - Crna Gora i Gorskom službom spašavanja Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta realizovanog u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora 2007.-2013. sa hrvatske i crnogorske strane iznosio je ukupno 498.957,16 EUR. Grant sa kojim je EU finansirala projekat je iznosio 419.845,5 EUR.

Aktivnosti projekta koji je trajao 24 mjeseca (februar 2013-februar 2015. godine) su bile fokusirane na pogranično područje Republike Hrvatske i Crne Gore. Opšti cilj projekta je bio unapređenje ekonomskog razvoja prekograničnog područja kroz održive zajedničke aktivnosti, posebno u oblasti turizma u prirodi. Specifični ciljevi projekta ispunjeni su kreiranjem i promocijom turističkih proizvoda pomoću inovativnih ICT tehnologija, kao i poboljšanjem kvaliteta ponude prekogranične turističke destinacije. Kroz projekt su kreirani uspješani turistički prekogranični proizvodi i to prije svega formiranjem aktivnog klastera turističkih preduzetnika sa hrvatske i sa crnogorske strane. Kroz saradnju povezanih klastera razvijeno je 8 novih turističkih proizvoda, koji su se promovisali na zajedničkim nastupima na međunarodnim radionicama u Parizu i u Stokholmu.

U skladu s novim trendovima u turizmu, projektom su uvedene inovacije u kreiranju i promociji turističkih proizvoda pomoću ICT tehnologije. U okviru toga napravljen je potpuno funkcionalan geoportal, kao i dvije mobilne aplikacije koje pružaju lakši pristup informacijama i poboljšanu komunikaciju s krajnjim korisnicima.

Kako postoji potreba za poboljšanjem kapaciteta kroz obuke za vodiče za turizam u prirodi, a posebno za članove gorske službe spašavanja, u okviru projekta se izvršila nabavka spasilačke opreme. Održane su obuke iz oblasti spašavanja: spašavanje i prva pomoć u vanbolničkim uslovima (ITLS), Geografski informacioni sistem (GIS), spašavanje na divljim vodama (WWR), kao i obuka za vodiče za aktivni turizam (kajak na moru).

Realizacijom navedenih projektnih aktivnosti kroz zajedničko planiranje i poslovnu saradnju u oblasti aktivnog turizma, proširena su znanja, ojačani su infrastrukturni i tehnički kapaciteti turističkih destinacija i stvorena je polazna osnova koja će omogućiti efikasnije djelovanje onih koji su uključeni u razvoj turističke ponude, kao i daljem unapređenju turizma u ovom području.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između 2 klastera za aktivni turizam, stvorene su pretpostavke za nastavak uspješne saradnje između privatnog sektora nakon realizacije projekta. Očekivano je da će kroz zajedničke proizvode, promociju i unapređenje resursa klasteri kontinuirano raditi na održivom razvoju turističke destinacije i doprinositi ekonomskom razvoju prekograničnog područja. Ovaj pristup može poslužiti kao uspješna priča i pokazni primjer kako preduzetničko umrežavanje podstiče konkuretnost lokalnih ekonomija.

Takođe, usaglašeni su principa održavanja inovativnih platformi za promociju-geoportala i mobilnih aplikacija, kroz održavanje i ažuriranje baza podataka i daljoj promociji od strane partnerskih organizacija.

STUDIJSKO PUTOVANJE ZA FRANCUSKE TOUROPERATORE PUSTOLOVNOG TURIZMA U SKLOPU PROJEKTA DIOD

Francuski turoperatori, specijalisti u pustolovnom/avanturističkom turizmu sudjelovali su na petodnevnom studijskom putovanju kroz Dubrovačko-neretvansku županiju i crnogorsko primorje, od 25. do 30. novembra 2014.

Na večeri upoznavanja prisutnima je Nikolina Trojić, ispred HGK, Županije Dubrovačko - neretvanske zaželila dobrodošlicu, te ispred cijelog projektnog tima DIOD prezentirala cijeli projekt, sa naglaskom na zanimljivosti vezane uz mogućnosti razvoja turizma. Prilikom ture kroz Dubrovačko-neretvansku županiju domaćini su bile turističke agencije članovi Klastera pustolovnog turizma, koji djeluje kao udruga pod nazivom Dubrovnik Outdoor.

Nakon degustacije nagrađivanih vina u Vinariji Vinifera, Frana Miloša, u društvu članova klastera, francuski gosti obišli su pelješke vinograde pješačeći starom Napoleonovom cestom, da bi se potom popeli i na Stonske zidine.

Poslije aktivne pelješke ture, u Dubrovačkom primorju su prisustvovali demonstraciji tradicionalnog načina proizvodnje maslinovog ulja u OPG-u Dubelj.

Slijedećeg dana, nakon posjeta OPG-u Novaković grupa je posjetila i adrenalin park Cadmos Village spuštajući se zipline-om i balansirajući na 6 metara visine do kućice na stablu, otkrivajući antigraviticiju na spinrolleru kojim se inače treniraju piloti i astronauti.

U pratnji instuktora biciklirajući nastavljen je obilazak kroz konavosko polje, što je nakratko prekinuto u OPG-u Vodopić, gdje su se degustirala konavoska vina.

Grupa je posjetila i sustav mlinica Iva Đivanovića, adrenalin park Sv. Ana u Poljicima, Kojan Koral i etnografsku zbirku Konavala kod obitelji Bokarica.

Ponuda aktivnosti na moru, francuskim turoperatorima: Atalante, Gallia Voyages, La Balaguere, UCPA Vacances, predstavljena je zbog vremenskih uvjeta kroz power point prezentaciju i kroz osobni susret sa ponuđačima kayakinga i ronjenja.

Osim članova Klastera, ostvarenju ove posjete pridonijeli su i TZ Grada Dubrovnika, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, TZ Općine Ston, Agroturizam Konavle te HGK - ŽK Dubrovnik.
b_130_95_16777215_00_images_stories_DIOD_O1.jpgb_130_95_16777215_00_images_stories_DIOD_O2.jpgb_130_95_16777215_00_images_stories_DIOD_O3.jpg

PETI KOORDINACIONI SASTANAK

Partneri na projektu "Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnom turizmu" (DIOD) susreli su se 24. 06. 2014. u Dubrovniku na petom koordinacionom sastanku. Sastanku su prisustvovali predstavnici HGSS-a, UNDP CG, NTO CG, GSSCG kao i HGK-ŽK Dubrovnik. Partneri su komentarisali dinamički plan aktivnosti i usaglasili promjene koje su nastale u izvršenju istih. U toku je izrada dokumentacije za uređenje 50 kilometara staza sa obje strane projektnog područja. Kao jedan od direktnih benefita projekta za turističke agencije je bilo osnivanje i registracija dvije Klasterske incijative, jedne u Hrvatskoj i druge u Crnoj Gori. Na sastanku se raspravljalo i o drugom odlasku na radionicu na neku od EU destinacija, kako bi se promovisali zajednički turistički proizvodi tih agencija.

Takođe je napravljen osvrt na uspostavljanje geoportala i razvoj mobilnih aplikacija, a dogovoralo se i o promociji i ostalim temama vezanim za razvoj ICT tehnologija. U okviru projekta se održavaju i kursevi kojima se postiže povećanje sigurnosti turista koji borave na ovim prostorima. Jedan od tih kurseva je i Kurs spašavanja na brzim vodama. U septembru 2014. je planiran 6. koordinacioni sastanak, a tačan datum sastanka biće dogovoren interno među partnerima.

b_130_95_16777215_00_images_stories_f_diod_news_2_nimg_2892.jpg

ODRŽANA DVA GIS KURSA

Jedna od aktivnosti projekta DIOD je izrada Geoportala koji bi prikazivao tematske (planinarske i biciklističke) staze na području Crnogorskog primorja i Dubrovačko-neretvanske županije. U Splitu su održana dva petodnevna GIS kursa i to 24.-29. mart i 5.-10. maja. Na kursu su učestvovali polaznici iz Hrvatske gorske službe spašavanja, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Hercegovačke gorske službe spašavanja, planinarskih udruženja i turističkih organizacija iz Hrvatske i Crne Gore.

U prvom dijelu kursa polaznici su upoznati sa strukturom i funkcijama geoportala, dok su u drugom dijelu usavršavali rad na GIS alatima, rasterskim i vektorskim podacima, tranformacijama, re-projektovanju i analizi podataka. Praktični rad se odvijao na QGIS platformi gdje su polaznici prikazivali, uređivali i analizirali podatke koji su se zatim unosili na geoportal.

b_130_95_16777215_00_images_stories_f_diod_news_3.jpg

PREZENTACIJA U PARIZU

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu 4. februara 2014. održana je poslovna radionica na kojoj su učestvovali francuski turoperatori i predstavnici turističkih agencija iz Crne Gore i Hrvatske iz područja avanturistickog turizma.

Učesnike radionice je u uvodnom izlaganju pozdravila gđa. Marina Thomas Billet, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Parizu. Prisutnima su se obratili Veleposlanik Republike Hrvatske, gospodin dr. Ivo Goldstein i Ambasadorka Crne Gore u Francuskoj gđa. Irena Radović, koji su naglasili kako su dobrosusjedski odnosi dviju zemalja doprinijeli boljem razvoju turističkog proizvoda i njegovoj promociji u Francuskoj. Opšte i specificne ciljeve projekta, kao i njegove glavne rezultate, prisutnima je predstavio gosp. Emil Kukalj, menadžer u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore. Gosp. Kukalj je naglasio da je jedan od osnovnih ciljeva projekta bio bolje ekonomsko povezivanje turističke privrede u prekograničnom području Crne Gore i Hrvatske, kao i poboljšanje uslova za razvoj zajedničkih turističkih proizvoda iz područja avanturističkog turizma. Francuskim turoperatorima je predstavljena turistička ponuda i omogućen direktan kontakt sa predstavnicima Dubrovačko - neretvanske županije i Crnogorskog primorja.

b_130_95_16777215_00_images_stories_slika_-_pariz_1.jpg

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 23 gostiju i nema prijavljenih članova