News

Finalna programska konferencija održana u Zagrebu

Prezentovani su ostvareni rezultati u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora 2007-2013 u Hotelu Academia u Zagrebu 24. oktobra2017, na zajedničkoj finalnoj programskoj konferenciji, koja je još uključivala i IPA prekogranične programe između Hrvatske i BiH te Hrvatske i Srbije.
Program je počeo 2008. godine i kroz tri javna poziva ugovoreno je 18 projekata ukupne vrijednosti oko 6,8 milijuna eura. U spomenutim projektima učestvovalo je ukupno 85 partnera, a od toga trećinu čine javne institucije/preduzeća, te u nešto manjem postotku nevladine organizacije, a zatim slijede opštine , obrazovne institucije, poslovna udruženja, razvojne agencije, međunarodne organizacije i sportski klubovi.
Projekti su pripremljeni po principu prekograničnog partnerstva institucija i organizacija iz Crne Gore i Hrvatske, a raspodijeljeni su u tri prioritetne mjere: Mjera 1.1 Zajednički projekti za zaštitu životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa, zatim Mjera 1.2 Zajednički turistički i kulturni prostor te Mjera 1.3 Mali prekogranični razvojni projekti zajednice.
Tokom prethodnih devet godina Operativne strukture, Ugovorna tijela i Zajednički tehnički sekretarijat programa, održali su preko 80 raznih treninga, skupova i konferencija u cilju promocije programa, edukacije i podrške potencijalnim aplikanatima i korisnicima na izabranim projektima, na kojima je učestvovalo oko 2200 sudionika iz Crne Gore i Hrvatske.
Detalje o projektima, postignute rezultate i ostvarene koristi sudionicima su prezentovali predstavnici programa, a konferenciju je otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU u RH gđa. Gabrijela Žalac.

FPCZ1FPCZ2

Radionica za pripremu završnog izvješća za predstavnike korisnika projekata finansiranih iz Trećeg poziva

Zajednički tehnički sekretarijat (ZTS) uz potporu ugovornih tijela; Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori (DEU MNE) i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske (ARR) organiziralo je jednodnevnu radionicu za korisnike projekata finansiranih iz Trećeg poziva.
Svrha radionice bila je predstaviti korake u pripremi završnog izvješća s detaljnijim pojedinostima o završnom izvješću kao ugovornoj obvezi, sastavnim dijelovima završnog izvješća, procesu slanja ugovornim tijelima i pripremi finansijskog dijela završnog izvješća, objasniti dodatne priloge izvješća, zahtjev za plaćanjem, pripremu narativnog dijela i postupak odobravanja završnog izvješća. Učesnicisu aktivno sudjelovali u raspravi s predavačima (Kristina Brbora i Perica Pušić iz ZTS-a) vezano za potrebne informacije tokom cijelog treninga, a posebno s predstavnicima obaju ugovornih tijela.
Trening je održan 27. septembra 2017. godine u prostorijama Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku, a na treningu je učestvovalo ukupno 17 predstavnika korisnika s obje strane granice.

FRT 1FRT 2FRT 3FRT 4FRT 5

Trening za izradu Interim reporta za crnogorske korisnike Trećeg poziva održan u prostorijama MVPEI-a u Podgorici

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori (DEL MNE), uz potporu Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) organizovala je jednodnevni trening za crnogorske korisnike Trećeg poziva za pripremu Interim reporta.
Svrha treninga bila je prezentirati korisnicima korake u pripremi Interim reporta, s više specifičnih pojedinosti o reportu kao ugovornoj obavezi, komponentama reporta, procesu dostave ugovornom tijelu i pripremi finansijskog dijela, zatim dodatno objašnjenje pripadajućih priloga, zahtjeva za plaćanje, pripremi narativnog dijela reporta i postupku odobravanja. Učesnici su aktivno sudjelovali u raspravi s predavačima (Kristina Brbora i Perica Pušić iz ZTS-a) tijekom cijelog treninga, a posebno u finalnom dijelu treninga, nakon što je prezentacija završila, s Donatom Von Sigsfeld, predstavnicom DEL MNE.
Trening je održan u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore u Podgorici 26. jula 2016. godine i ukupno je 20 učesnika bilo na treningu, od kojih 17 predstavnika korisnika bespovratnih sredstava.

Interim workshop MNE 1

Trening za izradu Interim reporta za hrvatske korisnike Trećeg poziva održan u Splitu

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske (ARR), uz potporu Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) organizovala je jednodnevni trening za hrvatske korisnike Trećeg poziva za pripremu Interim reporta.
Svrha treninga bila je prezentirati korisnicima korake u pripremi Interim reporta, s više specifičnih pojedinosti o reportu kao ugovornoj obavezi, komponentama reporta, procesu dostave ugovornom tijelu i pripremi finansijskog dijela, zatim dodatno objašnjenje pripadajućih priloga, zahtjeva za plaćanje, pripremi narativnog dijela reporta i postupku odobravanja. Učesnici su aktivno sudjelovali u raspravi s predavačima (Veljko Radić, Sanela Orjević i Kristijan Futač iz ARR-a, kao i Perica Pušić iz ZTS-a) tijekom cijelog treninga, a posebno u finalnom dijelu treninga, nakon što je prezentacija završila.     Trening je održan u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije u Splitu 04. jula 2016. godine i ukupno je 20 učesnika bilo na treningu, od kojih 15 predstavnika korisnika bespovratnih sredstava.

Workshop Interim 1Workshop Interim 2Workshop Interim 3

Implementacioni seminar za projekt s rezervne liste izabran za financiranje u oviru trećeg poziva

Implementacioni seminar za udrugu „MI“,  korisnika projekta „Open up a borders for adventure and new travel opportunities“u okviru Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora 2007-2013, održan je 05. maja 2016. u prostoru Sveučilišnog Kampusa u Dubrovniku.

Seminaru je učestvovalo četiri predstavnice udruge „MI“  te predstavnik Ugovornog tijela Veljko Radić iz Agencije za regionalni razvoj RH i predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata Kristina Brbora i Perica Pušić, koji su korisnicima približili upravljanje projektom, izvještavanje i zahtjeve za plaćanjem, izmjene ugovora, sekundarnu nabavu, dokumentiranje troškova i oslobođenje od PDV-a te komunikaciju i vidljivost na EU projektima.

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 34 gostiju i nema prijavljenih članova