A- A A+

ODRŽANA RADIONICA „APLIKACIJA GIS-a U ANALIZI PEJZAŽA“

Radionica je održana u Dubrovniku 27.-30. novembra 2013., a realizovala se kroz stručna predavanja i praktičnu nastavu. Nastavni i praktični dio radionice vodila je mr.sc. Martina Baučić, dipl.ing.geod., a taj je dio radionice bio predviđen isključivo za određeni broj predstavnika projektnih partnera i saradnika, dok su predavanja u sklopu radionice bila otvorena su za javnost. Cilj radionice je upoznavanje i obuka predstavnika različitih institucija iz Dubrovnika i Boke Kotorske u primjeni novih tehnologija za analize pejzaža što će doprinijeti uspješnijem donošenju odluka u prekograničnom regionu. Održana su slijedeća predavanja:

  • „GIS u geografiji" i „Vizualizacija prostornih podataka u GIS-u - prof.dr.sc. Aleksandar Toskić, dipl.ing.geograf.
  • „Osnove GIS-a, geoprostorni podaci i tehnologije" - mr.sc. Martina Baučić, dipl.ing.geod.
  • Važnost analiza krajobraza i korišćenja GIS alata u upravljanju pejzažnom politikom" - mr.sc. Vesna Koščak Miočić Stošić, dipl.ing.agr.
  • „Pejzažno planiranje u Sloveniji" - doc.dr.sc. Aleš Mlakar, dipl.ing.kraj.arh
  • „Iskustva korištenja GIS-a u prostornom planiranju" - mr.sc. Gojko Berlengi, dipl.ing.arh.

Praktični dio radionice bio je namijenjen za 16 predstavnika partnera i saradnika na projektu, a usmjeren je na predstavljanje modela različitih pejzaža i analiza kroz odabrani softver (pomoću različitih aplikacija Geografskog Informativni sustava - GIS-a). Polaznici su se upoznali sa osnovama Geografskog informacijskog sustava (GIS-a) i njegovim komponentama, te vrstama geoprostornih podataka (vektorski, rasterski, tin) i načinima njihovog modeliranja i klasificiranja. Istaknuto je da je radionica imala za cilj i jasno utvrditi način implementacije glavne studije projekta „Baština - pokretač razvoja", a koja se zove „Analiza i valorizacija prirodnog i kulturnog pejzaža pilot područja Dubrovnika" kao pomoć u zaštiti i upravljanju tim područjem, čije će smjernice biti ugrađene u prostorno-plansku dokumentaciju Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

b_130_95_16777215_00_images_stories_Slika_-_GIS_1.jpg

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 41 gostiju i nema prijavljenih članova