A- A A+

„MUZIKA U NOĆI PUNOG MJESECA“ DOVELA NA VRMAC PREKO 250 LJUDI

"Muzika u noći punog mjeseca", naziv je koncerta održanog pokraj tvrđave na Vrmcu u okviru kampanje „Dani pejzaža", jedne od linija projekta „Baština - pokretač razvoja", koji se sprovodi kroz IPA program prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, koji finansira EU.

U ambijentu platoa, sa kojega se pruža pogled na vrhove Lovćena sa jedne, a Tivatski zaliv i Lušticu sa druge strane, djela klasičnih kompozitora izveo je gudački kvartet u sastavu Vedrana Rašović, Tanja Bogdanović, Mirjana Jovanović i Maja Antić.

Za nezaboravno iskustvo pod zvijezdama i ogromnim Mjesecom jednako je, koliko i gudački kvartet, zaslužna publika, koja je brojala više od 250 ljudi. Za ovako veliki odaziv na koncert klasične muzike pod otvorenim nebom zaslužan je, prije svega, PK Vjeverica iz Kotora. U okviru ovim povodom organizovane planinarske ture „Vrmac by night", iz Kotora se pješke na Vrmac uputilo čak 99 ljudi. Dio publike stigao je organizovanim prijevozom iz Tivta, a brojni su i oni koji su se na koncert zaputili u vlastitoj režiji.

I svi su saglasni- Vrmac je odlična pozornica za ovakve programe, što i jeste jedan od ciljeva kampanje Dani pejzaža, u okviru koje je održan koncert- dovesti što veći broj ljudi u prostor Vrmca i pokazati na koje sve načine može biti valorizovana njegova prirodna i kulturna baština, a da se ona pri tom ne uništava neplanskom i predimenzioniranom gradnjom kao najpopularnijim modelom razvoja. „Kada nam žele govoriti o razvoju i fascinirati nas, govore nam o hotelima sa pet, šest i sedam zvjezdica. Večeras su na našoj strani sve zvijezde i ovaj prelijepi Mjesec. Vjerujem da će doprinijeti da uživate u koncertu"- istakla je, pozdravljajući na početku publiku Marija Nikolić iz KZU Napredak Gornja Lastva, koji je, pored Opštine Tivat i NVO Expeditio iz Kotora, crnogorski partner na prekograničnom projektu „Baština- pokretač razvoja".

Jedna od članica kvarteta koji je nastupio, Maja Antić, svirala je i kao dio tria na koncertu „Muzika u svitanje", koji je u okviru iste kampanje održan 26.jula u Gornjoj Lastvi. Svirati u ambijetnu Vrmca, jednako u svitanje kao i u noći punog mjeseca, za nju je bilo divno iskustvo. Iako je imala ranije prilike svirati na otvorenom, mišljenja je da je prostor Vrmca odlična pozornica, te da bi se u budućnosti trebao više koristiti za organizaciju ovakvih programa.

Koncertu „Muzika u noći punog mjeseca" prisustvovao je i umjetnički direktor Evropskog piano programa, direktor Festivala Šopena u Noanu u Francuskoj, te profesor klavira na pariškom Konzervatorijumu, gospodin Adam Wibrowski. Oduševljen platoom kao izvrsnom pozornicom pod otvorenim nebom, skrenuo je pažnju da su ovakvi koncerti u prirodi, kada je ozbiljna muzika u pitanju, novina u svijetu, te da se u Evropi redovno organizuje tek nekoliko sličnih programa. Profesor Wibrowski se interesovao za prekograničnu saradnju partnera na projektu "Baština" iz Crne Gore i Hrvatske u organizaciji sličnih programa, te za mogućnosti korištenja prostora Vrmca u ove svrhe u budućnosti.

U organizaciji KZU Napredak Gornja Lastva, samo nekoliko dana nakon koncerta na Vrmcu, uslijedio je nastup klasičnog Tria harmonika u okviru Večeri u mlinu, koja je obuhvatila i foto- izložbu "Tivat iz ptičje perspektive" autora Antona Markovića, nagrađivanog foto amatera Foto, kino i video kluba „Mladost" iz Gornje i Donje Lastve.

"Dani pejzaža" se nastavljaju već 27.avgusta, kada će, uz koncert Gudačkog orkestra MNE Muse, biti otvorena i Izložba "Dan treći" akademske slikarke Marine Knežević, koja obuhvata ulja na platnu sa specifičnim prikazima Vrmca kao živog organizma ispod prepoznatljive površine.

U okviru Dana pejzaža, s jeseni je u planu gastro manifestacija u Gornjoj Lastvi, gdje će se na vrijednosti i potencijale Vrmca pokušati skrenuti pažnja kroz ukuse koje krije ovaj pejzaž, dijelom svjetske prirodne baštine. (Antonela Stjepčević CG PR projekta)

b_130_95_16777215_00_images_stories_Vrmac1.jpgb_130_95_16777215_00_images_stories_Vrmac2.jpg

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 30 gostiju i nema prijavljenih članova