A- A A+

Priroda za budućnost

Kratko dokumentarni film

Snimljen je kratki dokumentarni film koji govori o uspješno sprovedenom projektu "Priroda za budućnost" koji je finansiran iz IPA programa pretpristupne pomoći Evropske unije u sklopu prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora. Film u cijelosti možete pogledati pritiskom da donji link koji će Vas uputiti na youtube stranicu na kojoj se film nalazi.

Završna svečana konferencija

b_130_95_16777215_00_images_stories_priroda_za_buducnost.jpgZavršna svečana konferencija projekta "Priroda za budućnost" održana je u PR centru u Podgorici, 11. januara 2013. godine. Dvogodišnji projekat „Priroda za budućnost" finansiran je sa 408.939,94 eura od strane Evropske unije, a implementirali su ga Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županija i JP Nacionalni parkovi Crne Gore. Za NPCG opredijeljeno je oko 150.000 eura bespovratne pomoći EU, kazao je direktor JPNPCG, Zoran Mrdak na Finalnoj konferenciji kojom je zaključen ovaj Projekat. Isto tako, on je podsjetio da su „realizacijom definisanih projektnih aktivnosti, zajedničkim planiranjem i saradnjom, proširena znanja, ojačani infrastrukturni i tehnički kapaciteti i stvorena kvalitetna polazna osnova za dalje unaprjeđenje kvaliteta tursitičkog proizvoda u NP Skadarsko jezero i Lovćen".

Na konferenciji su govorili i ministar održivog razvoja i turizma Branislav Gvozdenović, šef delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Mitja Drobnič, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović, kao i predstavnica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA Melanija Milić.

Ministar Branimir Gvozdenović je informisao da narednog mjeseca počinje skrining za 27 poglavlje koje se tiče očuvanja životne sredine i ujedno podvukao da „zaštićena područja i održivi razvoj i dalje imaju prioritet među projektima Ministarstva, a da je valorizovanje Lipske i Ćalovića pećine za to najbolji primjer".

Ambasador Drobnič je kazao da buduće projekte treba fokusirati poput ovog IPA projekta na zaštitu životne sredine i, prije svega, prekogranično povezivanje.
- Prepoznatljiva turistička ponuda, zaštićeni resursi i zajednička turistička ponuda najznačajniji su rezultati ovog projekta. Više sličnih projekata zažtite prirode i turističkog razvoja vode uspješnom povezivanju regiona - zaključio je Drobnič.

Nakon Finalne konferencije održan je Okrugli sto na temu: „Značaj speleoloških objekata u Nacionalnim parkovima Crne Gore, njihova zaštita i turistička valorizacija". Veselin Luburić, Šef službe za unapređenje i razvoj JP, je tom prilikom, između ostalog, istakao da je jedan od fokusa ovog IPA projekta, bilo i istraživanje pećina koje gravitiraju NP Skadarsko jezero, te je i ova završna konferencija u formi okruglog stola posvećena zaštiti i valorizaciji speleoloških objekata na prostoru Nacionalnih parkova. Očekujemo da će se buduća i sveobuhvatnija istraživanjima, a zatim i valorizacija pojedinih speleoloških objekata nastaviti kroz nove projekte uz podršku fondova EU.

Drugi sastanak partnera

b_130_95_16777215_00_images_stories_sdc12995.jpgDrugi sastanak projektnog tima za implementaciju projekta ,, Priroda za budućnost'' u okviru prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora, održan je 30. maja 2011.godine, na Vranjini, NP „Skadarsko jezero", Crna Gora.

Prije sastanka održana je press konferencija na kojoj su predstavljene tekuće i planirane aktivnosti ovog projekta.

Na konferenciji, predstavnici JPNPCG mr Veselin Luburić, šef službe za unapređenje i razvoj, Marina Đurović dipl.biolog-saradnik na projektu i predstavnik partnera iz Hrvatske, Helena Kangjera, projekt menadžer, informisali su javnost o aktivnostima koje su skoro urađene, kao i o zajedničkim aktivnostima koje će se sprovesti kroz dalju implementaciju projekta.

Prvi sastanak partnera

b_130_95_16777215_00_images_stories_1297164019dunea_mediji.jpgPrvi sastanak projektnog tima za implementaciju projekta u okviru prekogranične saradnje Crna Gora-Hrvatska održan je u Dubrovniku, 02. februara 2011. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici JPNPCG Dragan Dragićević, Veselin Luburić, Irena Sekulić-Đukić, Marina Đurović i Marijana Vujović i predstavnici Regionalne razvojne agenicije Helena Kangjera i Zvonko Čuljat, kao i predstavnici JP Zaštita prirode DNŽ Matea Špika, Nikolina Đangradović i Erna Raguž-Lučić.

Neposredno prije početka sastanka održana je press konferencija kako bi se šira javnost upoznala sa počecima implementacije projekta. Javnosti su se obratili Helena Kangjera u ime DUNEA-e i Veselin Luburić u ime JPNPCG.

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 27 gostiju i nema prijavljenih članova