A- A A+

Razvoj outdoor turizma kroz...

DOT - Završna svečana konferencija

U ponedeljak 09. jula 2012., u 11.00 sati u PR Centru u Podgorici, održana je svečana prezentacija povodom završetka prekograničnog projekta „Razvoj outdoor turizma kroz unapređivanje vještina i uspostavljanje poslovne saradnje" (Development of Outdoor Tourism - DOT). .

b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc07725.jpg

Pored projektnih partnera ovoj svečanosti su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije UNDP u Crnoj Gori, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ-a), Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Crnogorske gorske službe spašavanja, Planinarskog saveza Crne Gore, planinarskih klubova, turističkih agencija, nevladinih organizacija i drugi gosti koji su iskoristili priliku da se informišu o realizovanim projektnim aktivnostima i ostvarenim rezultatima.

Predstavnici partnera (NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma, Hrvatska gorska služba spašavanja - HGSS, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori) na prezentaciji su predstavili projektne aktivnosti i postignute rezultate u okviru sledeće tri kategorije:

  • jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja i vodičkih službi;
  • unaprjeđenje male turističke infrastrukture;
  • promocija i poslovno povezivanje turističkog sektora prekograniče oblasti

b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc07752.jpg b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc07764.jpg b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc07775.jpg

Implementacijom ovog projekta koji je trajao 18 mjeseci, povećan je kvalitet ne samo turističkog prozvoda iz domena outdoor (aktivnog) turizma, već i generalno turističkog proizvoda u prekograničnom regionu Hrvatske i Crne Gore. Realizacijom definisanih projektnih aktivnosti kroz zajedničko planiranje i poslovnu saradnju u sektoru outdoor turizma, proširena su znanja, ojačani su infrastrukturni i tehnički kapaciteti turističkih destinacija i stvorena je polazna osnova koja će turoperatorima omogućiti da efikasnije djeluju ka daljem unaprjeđenju outdoor turizma u ovom regionu.

Pokazna vježba

Multithumb found errors on this page:

There was a problem to process image images/stories/148117.jpg image/jpeg
There was a problem to process image images/stories/148117.jpg image/jpeg

b_130_95_16777215_00_images_stories_1340970368m223.jpg

U petak 29. juna 2012., na Srđu iznad Dubrovnika prezentovana je zajednička pokazna vježba gorskih službi spašavanja Crne Gore i Hrvatske poslije koje je i potpisan Sporazum o saradnji ove dvije institucije. Sporazum su potpisali predsjednici gorskih službi, Željko Loncović sa crnogorske i Vinko Prizmić sa hrvatske strane.

Demonstraciju vježbe je izvelo 30 specijalno opremljenih članova gorskih službi spašavanja (15 iz Crne Gore i 15 iz Hrvatske) u cilju prezentovanja savladanih vještina iz spasilačkih obuka u okviru projekta „Razvoj outdoor turizma kroz unapređivanje vještina i uspostavljanje poslovne saradnje".

148117.jpgZajednička pokazna vježba je posljednja realizovana projektna aktivnost iz oblasti jačanja operativnih kapaciteta gorskih službi spašavanja Crne Gore i Hrvatske. Tokom realizacije projekta održane su spasilačke obuke i treninzi: ITLS (zbrinjavanje povrijeđenih u vanbolničkim uslovima), GIS (geografsko informacioni sistem), spašavanje na divljim vodama, spašavanje u zimskim uslovima, speleospašavanje, gdje je ukupno licencirano 80 polaznika.

b_130_95_16777215_00_images_stories_148119.jpgRealizovanim projektnim aktivnostima, osim operativnih, unaprijeđeni su i tehnički kapaciteti gorskih službi spašavanja, a sve sa ciljem podizanja stepena bezbjednosti posjetilaca. U okviru projekta, gorskim službama spašavanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj isporučena je i oprema u vrijednosti od 55.432,40 EUR.

Zvanično otvaranje projekta „Razvoj outdoor turizma - DOT“

Multithumb found errors on this page:

There was a problem to process image images/stories/kick off fotografija1.jpg image/jpeg
There was a problem to process image images/stories/kick off fotografija1.jpg image/jpeg

kick off fotografija1.jpg

U petak 04.marta 2011. godine u 12h, u hotelu „Petka" u Dubrovniku, održano je zvanično otvaranje i prezentacija projekta „Razvoj outdoor turizma kroz unapređivanje vještina i uspostavljanje saradnje između biznisa" (Prekogranični program Hrvatska-Crna Gora u okviru EU instrumenta pred-pristupne pomoći IPA).

Svečanom otvaranju projekta prisustvovali su predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije, lokalne turističke organizacije, turoperatori, službe spašavanja i zaštite životne sredine, nevladine organizacije iz domena outdoor turizma, kao i mnoge druge zvanice čiji se interes prepoznaje u sprovođenju aktivnosti i ostvarenju ciljeva projekta.

b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc03904.jpgOvim dešavanjem je zvanično počela implementacija projekta, u kojoj osim glavnih aplikanata, Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma i Hrvatske gorske službe spašavanja, učestvuju i njihovi partneri Kancelarija UNDP iz Crne Gore i NVO „Sunce" iz Hrvatske. Prezentacijom je šira javnost upoznata sa projektom, postavljenim ciljevima i aktivnostima. Takođe, potvrđena je opravdanost potrebe povezivanja pograničnih regiona u oblasti outdoor turizma i unapređenja turističke ponude kroz povećanje stepena bezbjednosti posjetilaca.

b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc03924.jpgNa koordinacionim sastanku, održanom nakon svečanog otvaranja i prezentacije projekta, aplikanti, partneri i predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora, dogovorili su brojne detalje značajne za međusobnu saradnju i uspješnu implementaciju projekta.

U Crnoj Gori projekat su finansijski podržali Evropska unija sa 84,09% ukupnih sredstava u iznosu od 234.189,94 eura kroz IPA fond, UNDP Montenegro sa 14,48% i Ministarstva turizma sa 1,43% učešća, a biće praćen od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Izvještaj za medije možete preuzeti ovdje.

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 30 gostiju i nema prijavljenih članova