A- A A+

GOSTI ŽELE JASNE I LAKO DOSTUPNE INFORMACIJE, A POSLOVNI PARTNERI DOKAZE VAŠE PROFESIONALNOSTI

Desetak turističkih agencija i agroturizama iz Hrvatske i Crne Gore dobili su smjernice kako unaprijediti marketing i prodaju na predavanju stručnjaka Benjamina Careya i Deana Nižetića održanom od 2. do 5. decembra 2014. u prostorima DUNEA-e u sklopu projekta Održivi razvoj turizma posebnih interesa.

Škotski konsultant s dugogodišnjim iskustvom u turizmu, Benjamin Carey osvrnuo se na marketing usmjeren na poslovne partnere (business-to-business) i krajnje kupce (business-to-consumer), važnost personalizovanog pristupa klijentima, funkcionalnost web stranice preduzeća te ispravno korišćenje društvenih mreža.

Među najčešćim greškama, ističe neprilagođenost web stranice pregledu na pametnim telefonima, netačne i zastarjele podatke, nemogućnost direktne kupovine i/ili rezervacije kao i jezičku neprilagođenost pojedinim (a željenim) tržištima.

„Čak i najmanja trgovina čajem u planinama Nepala ima vlastitu web stranicu. Svatko ko se na bilo koji način bavi ili želi baviti turizmom trebao bi je imati i redovno ažurirati," istaknuo je Carey.

„Vaša web stranica treba, na prvi pogled, dati razlog zašto bi netko kupio upravo vaš proizvod. U destinaciji većina agencija prodaje proizvode koji su zapravo identični, ali ono po čemu se razlikuju je priča koja čini proizvode živima. Ispričajte zato svoju priču o destinaciji, lokalnim proizvodima i vlastitom timu. Osim toga, morate omogućiti korisnicima da lako pronađu i kupuju vaše proizvode putem interneta. Ako ih se ne može pronaći nitko ih neće kupiti, bez obzira na to koliko su savršeni," dodaje Carey.

Stručnjak za online marketing i distribuciju, Dean Nižetić istaknuo je kako je važno zadati cilj web stranice (kome je namijenjena - krajnjim kupcima ili poslovnim partnerima), izračunati isplativost aktivnosti vezane uz nju, koristiti besplatne alate za analizu posjeta na web stranicama.

„Svako preduzeće trebalo bi upoznati svoje kupce. Web stranica, ako je posmatramo kao trgovinu, nikako ne smije biti izuzetak. Ako poslujemo online, svakako trebamo upoznati svoje online kupce i biti spremni prilagoditi se njihovim očekivanjima," rekao je Nižetić.

Osim predavanja, predstavnici turističkih agencija i agroturizama su dobili 45-ominutni termin za individualne konsultacije kako bi dobili njima prilagođene savjete. Konsultacije će se nastaviti mailom i telefonom, a nova serija savjetovanja planirana je za februar sljedeće godine.

b_130_95_16777215_00_images_stories_SUd_SIT_marketing_training.jpg

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 50 gostiju i nema prijavljenih članova