A- A A+

Naziv projekta: „Susjedstvo pametne djece - T.H.I.N.K.“

Naziv projekta: „Susjedstvo pametne djece - T.H.I.N.K."

Naziv HR aplikanta: Dječiji vrtići Dubrovnik
Partner 1:
Razvojna agencija grada Dubrovnika - DURA
Partner 2:
Grad Dubrovnik
Iznos EU granta: 51.429,02 €

Naziv CG aplikanta: JPU „Radost" Kotor
Partner 1:
Opština Kotor
Iznos EU granta:  51.437,58 €

Ukupna vrijednost projekta 102.866,6 €

VRTIĆI U KOTORU I DUBROVNIKU USPJEŠNO IMPLEMENTIRALI PROJEKAT I UVELI INOVATIVNE METODE UČENJA ZA NAJMLAĐE

Ciljevi projekta doprinijeli su poboljšanju vaspitno-obrazovnog sistema kod djece predškolskog uzrasta u prekograničnom području. Koristeći partnerski pristup, javne predškolske ustanove iz Dubrovnika i Kotora pripremile su ovaj projekat s ciljem poboljšanja kvalitete života u prekograničnom području kroz razvoj intelektualnih sposobnosti djece predškolskog uzrasta i ponovnog uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa dvije države.

Javne predškolske ustanove iz Dubrovnika i Kotora uvele su sistem vježbi u svakodnevnim obrazovnim aktivnostima u dječjim vrtićima, a koje su se pokazale motivirajućim u razvoju intelektualnih sposobnosti, pod nazivom Mensa NTC (njegovanje talentovane djece) sistem za učenje. Kroz realizaciju ovih specifičnih ciljeva, poboljšan je ne samo nivo saradnje uspostavljen između institucija, nego i preduslovi za poboljšanje susjedskih odnosa.

Nabavljena je odgovarajuća oprema pogodna za sprovođenje Mensa NTC sistema učenja. To su specijalizovani set igračaka koje su prilagođene za djecu predškolskog uzrastai. Ove igračke će se koristiti i nakon završetka projekta, jer su pogodne za svakodnevnu upotrebu u dječjim vrtićima.

Obrazovanje vaspitačica održano je za 60 vaspitačica, po 30 iz Dubrovnika i Kotora. Treninzi su održani u Kotoru 29. juna 2013. i 30. juna 2013., a u Dubrovniku 22. juna 2013. do 23. juna 2013. Treninge su održali stručnjaci Mensa NTC sistema učenja. Vaspitačice su edukovane za primijenu različitih vježbi za čitanje, muziku, smještaj očiju, motornih funkcija, igi pamćenja, pažnje, funkcionalnog razmišljanja i kreativnosti kod djece predškolskog uzrasta. Ovi treninzi su omogućili vrtićima iz obje zemlje da se međusobno upoznaju i da razmjenjuju svoja iskustva. Poslužili su za jačanje veza između učesnika u projektu; dali uvid o kulturnim i metodološkim razlikama u odnosu na partnera i omogućili razmjenu dobre prakse za daljnji rad s djecom.

Sprovođenje Mensa NTC sisitema učenja - Mensa NTC sistem učenja je inovativna metoda za motiviranje funkcionalnog znanja i intelektualnih kapaciteta kod najmlađih. Ovaj sisitem za učenje donio je uspješne rezultate. Nakon što su vaspitačice sprovele Mensa NTC sistem učenja, djeca su poboljšala svoje opšte percepcije i sposobnosti, te stekli znanje o svom susjedu. Metode koje su sastavni dio Mensa NTC sistema učenja sastoje se od razvoja stimulacije očnih mišića, koordinacije pokreta i motoričkih funkcija, brzine razmišljanja, funkcionalnog znanja (apstraktnih simbola, muzike i logike). Mensa NTC stručnjaci provode nadzor nad sprovođenjem sistema učenja i postignutim rezultatima nakon početna 3 mjeseca sprovođenja. Mensa NTC stručnjaci bili su na raspolaganju za redovne konsultacije s nastavnicima i roditeljima putem internet foruma te u direktnoj komunikaciji. Mensa NTC sistem učenja sproveden je za 9 mjeseci tokom projekta i nastavio se nakon završetka projekta.

Tokom sprovođenja projekta promotivni materijali su proizvedeni u cilju promocije i vidljivosti projekta. Ovi materijali su zamišljeni kao info vodič s uključenim primjerima i dosadašnjim rezultatima projekta i Mensa NTC siitema učenja. Postojala je potreba za podizanjem svijesti o pitanjima obuhvaćenim projektom u javnom mnijenju Hrvatske i Crne Gore. Zbog toga, intezivna medijska promocija projektnih aktivnosti i ciljeva obuhvatila je lokalne štampane i elektronske medije u obje države.


ŠESTI PARTNERSKI SASTANAK, 29. JANUARA 2014

Šesti partnerski sastanak održan je u prostorijama Dječijih vrtića Radost u Kotoru 29. januara 2014. Sastanku su prisustvovali nosioci projekta: Dječiji vrtići Dubrovnik i Dječiji vrtići Radost iz Kotora, te partneri: Opština Kotor i Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA. Na sastanku su se sumirali utisci o već sprovedenim aktivnostima kao što su: monitoring posjete sprovedene od strane ZTS-a, priprema promotivnog materijala, implementiranje Mensa NTC sistema učenja u vrtićima u Kotoru i Dubrovniku, priprema i organizacija finalne konferencije u Dubrovniku.

b_130_95_16777215_00_images_stories_slika_vijest_10_2.jpg

PETI PARTNERSKI SASTANAK, 12. NOVEMBRA 2013

Peti partnerski sastanak održan je u Dubrovniku 12. novembra 2013. Sastanku su prisustvovali nosioci projekta: Dječiji vrtići Dubrovnik i Dječiji vrtići Radost iz Kotora, te partneri: Opština Kotor i Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA. Na sastanku su se sumirali utisci o već sprovedenim aktivnostima kao što su: izvještaj i evaluacija sprovođenja Mensa NTC sistema učenja, diskusija o izradi projektnog bannera, preliminarni dogovori oko organizacije završne konferencije u Dubrovniku, komentari na poslati izvještaj o napretku, priprema za drugu monitoring posjetu od strane ZTS-a, te izmjene projektnog tima.


NABAVKA IGRAČAKA PO NTC SISTEMU UČENJA

Dječiji vrtići Dubrovnik i Dječiji vrtići Radost iz Kotora su tokom oktobra i novembra 2013 proveli nabavku setova igračaka po NTC sistemu učenja. Vrijednost igračaka koje su nabavili Dječiji vrtići Dubrovnik je EUR 6.778,26 dok je vrijednost igračaka koje su nabavili Dječiji vrtići Radost EUR 7.533,27. Specijalizirani setovi igračaka su prilagođeni predškolskom uzrastu djece, te sadrže različite vrste igara: društvene, logičke, matematičke, igre gradnje, puzzle, socio-emocionalne, motoričke, itd. Ove igračke će se koristiti i nakon završetka sprovođenja projekta obzirom da su odgovarajuće za svakodnevno korišćenje u vrtićima.

b_130_95_16777215_00_images_stories_slika_2_vijest_8_2.jpg b_130_95_16777215_00_images_stories_slika_1_vijest_8_2.jpgb_130_95_16777215_00_images_stories_slika_4_vijest_8_2.jpg b_130_95_16777215_00_images_stories_slika_3_vijest_8_2.jpg

IMPLEMENTACIJA MENSA NTC SISTEMA UČENJA

Implementacija Mensa NTC sistema učenja sprovodi se u vrtićima u Kotoru I Dubrovniku. Implementacija se odvija na nekoliko nivoa:

  • - u odnosu na dijete
  • - roditelje
  • - vaspitačice
  • - praćenje od strane autora programa, stručnih saradnika vrtića kao i vanjskih saradnika.

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 26 gostiju i nema prijavljenih članova