A- A A+

TSUWR

Naziv projekta: Održivo upravljanje vodnim resursima (eng. Skraćenica TSUWR)

 

Naziv CG aplikanta: Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Budva

Iznos EU bespovratne pomoći CG korisnicima: 188.828,98€

 

Naziv HR aplikanta: Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda

Iznos EU bespovratne pomoći HR korisnicima: 198.545,75€

Ukupna vrijednost projekta: 479.490,13€

Održane radionice u osnovnim školama u Budvi

U junu mjesecu 2016.godine održane su radionice u dvije osnovne škole na teritoriji opštine Budva na temu očuvanja vodnih resursa i zaštite životne sredine.
Dvije radionice održane su 02.06.2016.godine u drugom i trećem razdredu u osnovnoj školi “Mirko Srzentić” u Petrovcu, na kojima je učestvovalo 43 djece. U osnovnoj školi “Stefan Mitrov Ljubiša” je 06.06.2016.godine održano 4 radionice za učenike drugog razreda, na kojima je bilo ukupno 123 djece. Radionicu je vodila profesorica Marija Jovićević, zaposlena u osnovnoj školi “Dr Dragiša Ivanović” u Podgorici, koja je pripremila prezentaciju na temu zaštite pitke vode i okoline, kao i evaluacione listiće o edukaciji djece na ovu temu pre i nakon završetka radionice.
Radionici se pridružila i inženjer Marijana Stanišić, zaposlena u Vodovodu Budva koja je djeci pokazala jedan dio instrumenata i princip kontrole pitke vode koji se obavlja u Vodovodu Budva. Djeca su mogla u toku radionice i sama isprobati proveru ispravnosti vode sa svoje česme u učionici uz pomoć donetih instrumenata. Nakon završene radionice djeci su podeljene bojanke (edukativni material) i majice (promotivni material) kao i paketici za osveženje. Tehničku podršku za organizovanje radionice je pružila Violeta Srzentić, koordinator projekta.

TSUWR worswhop BD1TSUWR worswhop BD2

Nabavka opreme za detekciju gubitaka

Nabavljena je i početkom juna 2016. isporučena oprema za detekciju gubitaka – korelator Correlux C-3. Ekipa za detekciju gubitaka koristi ovaj uređaj za precizno određivanje lokacija kvarova na terenu.

TSUWR corelator2TSUWR corelator3

Nabavka kompjuterske i druge neophodne opreme i softvera za sistem za daljinski nadzor i upravljanje (SCADA)

U cilju efikasnijeg praćenja distribucije vode u vodovodnom sistemu Budve nabavljena je i tokom aprila 2016. godine instalirana oprema (desktop kompjuter-server za instalaciju softvera, dva nova plc upravljačka ormana, osam GSM/GPRS modema za komunikaciju, četiri sonde za merenje nivoa) i nadograđen postojeći softver za daljinski nadzor i upravljanje (SCADA). Softver je instaliran na novom računaru koji se nalazi u komandno kontrolnom centru i pomoću njega se prati rad tri udaljene pumpne stanice i nivoi vode u četiri rezervoara u vodovodnom sistemu Budve.
Cilj instalacije nadzorno upravljačkog sistema je kontinuirano praćenje rada sistema, potrošnje vode i smanjenje gubitaka u vodovodnom sistemu Budve.

TSUWR equipment 1TSUWR equipment 2TSUWR equipment 3

Vodovod Budva u okviru projekta nabavio vozilo Renault Kangoo

Za potrebe realizacije projekta doo “Vodovod i kanalizacija” Budva je nabavilo vozilo Renault Kangoo Lux dCi 110 Energy. Vozilo je isporučeno krajem marta 2016.godine. Ovo vozilo je neophodno Vodovodu Budva za izvršenje svih planiranih projektnih aktivnosti, kao što su: postavljanje merne opreme na deset lokacija u definisanim zonama, instalacija sistema za daljinski nadzor i upravljanje (SCADA) na 6 udaljenih lokacija, detekcija preciznih lokacija kvarova i popravke na vodovdnoj mreži… Auto se koristi isključivo za realizaciju projekta i nakon završetka projekta koristiće se u svrhu održivosti istog.

TSUWR vehicle

Vodovodne kompanije uspostavile sustav za daljinski nadzor i kontrolu gubitaka vode

"Vodovod i kanalizacija" Budva i "Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda nabavile su računalnu opremu i softwer sustav za daljinski nadzor i kontrolu, kao jedinstveni sustav koji će omogućiti efikasno praćenje distribucije vode u određenim područjima kroz kontinuirani prikaz preciznih podataka o količinama ulaska i izlaska vode. Ovaj sustav s obje strane granice pokriva nekoliko područja (nadglednih mjesta) i spaja ih u jedno. Sastoji se od jednog  kompjutera-servera sa softwerm SCADA za monitoring i kontrolu te ostalom opremom.

Korištenje računala i softwera biti će potrebno u zadaćama tijekom procesa praćenja učinkovitosti vodoopskrbnog sistema, te je potrebno u definisanju  dijagrama, struktura i shema koje će osigurati efikasno upravljanje sistemom. Također utvrditi će se uzroci kvara u postojećem sistemu cjevovoda. "Daljinski detektor gubitaka" će pomoći locirati oštećenja u vodoopskrbnom sistemu  i smanjiti gubitke.

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 15 gostiju i nema prijavljenih članova