Treninzi i seminari

ODRŽANE INFO SESIJE U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI U SKLOPU OBJAVE TREĆEG POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA

b_130_95_16777215_00_images_stories_slike_BUDVA_1_copy.jpg

Povodom objave Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora, 02. i 03. oktobra 2013. godine u Metkoviću i Dubrovniku održana je četvrta tj. peta Informativna sesija u Hrvatskoj kojima su predhodile Informativne sesije u Crnoj Gori održanie u Herceg Novom 23. septembra 2013., Cetinju 25. septembra 2013. i Budvi 27. septembra 2013. godine.

Informativne sesije organiovale su Operativne strukture Programa, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Ugovorna tijela, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske koja su i objavila Treći poziv 13. septembra 2013. godine. b_130_95_16777215_00_images_stories_slike_CETINJE_1.jpg

Korisne informacije o detaljima Trećeg poziva predstavljene su kroz prezentacije uputstva za aplikante, logičke matrice, prijavnog formulara I budžeta koje su prezentovali službenici Agencije za regionalni razvoj RH i Zajedničkog tehničkog sekretarijata . Broj od 210 potencijalnih aplikanata koliko ih je ukupno učestvovalo na svih pet Info sesija pokazuje veliku zainteresovanost i za poslijednji, Treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru ovog Prekograničnog programa.

Dodatne informacije u vezi Programa i poziva za dostavljanje prijedloga projekata mogu se dobiti u Zajedničkom tehničkom sekretarijatu Prekograničnog programa u Kotoru (adresa: Škaljari bb, Kotor, Crna Gora, tel. +382 32 322 215, e-mail adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.), kao i u kancelariji antene u Dubrovniku (adresa: Branitelja Dubrovnika 41, Hrvatska, tel. +385 98 937 9278).b_130_95_16777215_00_images_stories_slike_DUBROVNIK_2.jpgb_130_95_16777215_00_images_stories_slike_METKOVIC_1.jpgb_130_95_16777215_00_images_stories_slike_HERCEG_NOVI_1.jpg

ODRŽANE RADIONICE UPRAVLJANJE PROJEKTNIM CIKLUSOM U DUBROVNIKU I KOTORU

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) Prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora, organizovali su dvije dvodnevne radionice na temu „Upravljanje projektnim ciklusom", koje su se održale:

§ u Dubrovniku, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred dvorom 1, 06. i 07. juna 2013. godine
§ u Kotoru, u Sali Skupštine opštine Kotor, Palata Bizanti, Stari grad Kotor, 17. i 18. juna 2013. godine.

b_130_95_16777215_00_images_stories_dsc03925.jpg b_130_95_16777215_00_images_stories_pcm_1.jpg b_130_95_16777215_00_images_stories_pcm_3.jpg

Na radionicama su bili predstavljeni opšti principi izrade prijedloga projekata kroz prezentacije i praktične vježbe sa predstavnicima institucija/organizacija zainteresovanih za podnošenje prijedloga projekata u okviru trećeg poziva za podnošenje prijedloga projekata u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora 2007 -2013 koji je finansiran od strane Evropske unije.
Tokom radionica su predstavljeni najvažniji dokumenti za pripremu projekta kao što su Uputstva za aplikante, Logička matrica, Grant aplikacioni formular i detaljno je objašnjen pristup logičkog okvira.

Predstavnici različitih institucija / organizacija (ukupno 25 učesnika po radionici) koji su bili prisutni aktivno su učestvovali na radionicama kroz različite zadatke.
U okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora 2007 - 2013 u trećem pozivu, kao i u prethodna dva, moguće je prijaviti projekat u okviru jedne od sljedeće tri prioritetne mjere:

(1) Zajednički projekti za zaštitu životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa
(2) Zajednički turistički i kulturni prostor
(3) Mali prekogranični razvojni projekti zajednice

ODRŽAN ŠESTI FORUM ZA TRAŽENJE PARTNERA I RAZMJENU PROJEKTNIH IDEJA

Na Institutu "Dr Simo Milošević", Sava Ilića 5, Igalo, 18. Aprila 2013. godine, susrelo se oko 89 potencijalnih aplikanata iz Hrvatske i Crne Gore na Forumu za traženje partnera i razmjenu projektnih ideja u okviru Prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora, finansiranog iz IPA fondova Evropske unije.

Forum je organizovao Zajednički tehnički sekretarijat Programa u saradnji sa operativnim strukturama - Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske i Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske.Forum je započeo prezentacijama koje su informisale učesnike o ciljevima prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora, principima projektnih partnerstava, sadržajem Uputstva za podnosioce projektnih prijedloga i Aplikacionog paketa kao i događajima koji su organizovani od strane Zajedničkog tehničkog sekretarijata i onima koji će biti organizovani u narednom periodu.

Pozitivno iskustvo u implementaciji projekata je predstavljeno kroz prezentaciju projekata finansiranih u okviru Prvog poziva za podošenje projektnih prijedloga te kroz prezentaciju projekata odabranih unutar Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata.

Drugi i glavni dio foruma bio je koncentrisan na tri tematske radionice prema specifičnim mjerama programa:
Radionica 1:Zajedničke akcije za zaštitu životne sredine, prirodnog i kulturnog naslijeđa;

Radionica 2:Zajednički turistički i kulturni prostor;

Radionica 3:Mali prekogranični razvojni projekti zajednice..

Predstavnici opština, nevladinih organizacija, komunalnih preduzeća, obrazovnih i drugih organizacija i institucija su razmjenili svoje projektne ideje i kontakte, sa ciljem da uspostave projektna partnerstva prije objave trećeg Poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Mnogi su našli potencijalne partnere, što je bio i glavni cilj Foruma. U završnom dijelu Foruma prisutni su dobili odgovore na postavljena pitanja.

Lista učesnika

Održana Implementaciona radionica u Tivtu

Uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Zajednički tehnički sekretarijat je organizovao dvodnevni seminar za korisnike bespovratnih sredstava (grantova) 6 projektnih prijedloga odabranih za finansiranje u okviru 2. Poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Cilj ovog seminara je bio da se korisnici upoznaju sa principima implementacije projekata, načinima njihovog upravljanja kao i procesima sekundarnih nabavki u skladu sa zahtjevima EU. Seminar je održan u prostorijama OpštineTivat, Tivat, Crna Gora 26. i 27. marta 2013.
Prvi dan Implementacionog seminara bio je posvećen Implementacionom paketu za korisnike koji je za njih pripremljen a koji im objašnjava kako uspješno upravljati projektima i kako pripremiti projektne izvještaje. Na početku predavanja, učesnici su bili upoznati sa opštim informacijama i obavezama koje korisnici grantova, funkcionalni vodeći partner i projektni partneri morati ispuniti. Takođe su bili upoznati sa ulogama Ugovornog tijela i Zajedničkog tehničkog sekretarijata. Predavači su detaljno objasnili sve vrste dokumenata koje se koriste u implementaciji projekata i sve anekse grant ugovora i kroz paktične vježbe pokazali njihovu primjenu.
Implementation_Workshop_Tivat

Drugi dan bio je posvećen procesu sekundarnih nabavki, njegovim opštim principima, postupcima, uputstvima o tome kako napraviti plan nabavke i vrstama ugovora koji se sklapaju nakon završenog procesa nabavke. Postupci koji se odnose na oslobađenje od plaćanja poreza na dodatu vrijednost su detaljno objašnjeni uz praktične primjere. Predavači su također opisali proces praćenja projekata (unutrašnji i spoljnji sa obrazloženjem koji nadzor se kada sprovodi), kao i ključne aspekte vidljivosti evropskog finansiranja i njene važnosti. Na kraju drugog dana izvedena je vježba (izrada plana nabavke za svaki projekt zasebno) sa polaznicima seminara.


PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 28 gostiju i nema prijavljenih članova