A- A A+

" Mreža vinskog turizma – WiNe“

Naziv projekta:" Mreža vinskog turizma - WiNe"

Naziv HR aplikanta: Regionalna razvojna agencija DUNEA
Partner 1:
Dubrovačko - neretvanska županija
Partner2: Udruga vinara Dubrovačko - neretvanske županije
Iznos EU granta: 248.118,37

Naziv CG aplikanta: Turistička organizacija Prijestonice Cetinje
Partner 1: Prijestonica Cetinje
Partner 2:
Nacionalno udruženje vinogradara i vinara Crne Gore
Iznos EU granta: 225.761,89

Ukupna vrijednost projekta 473.880,26

INTERNETSKA STRANICA PROJEKTA: http://www.wine-cbc.eu/

 

 

ZAVRŠEN PROJEKAT WiNe

ProjekAt ''Mreža vinskog turizma - Wine'' trajao je dvije godine i završen je 28. februara 2015. U tom su periodu ostvarene sve planirane projektne aktivnosti, koje su kao vodeći partneri provodili Regionalna razvojna agencija Dubrovnačko-neretvanske županije DUNEA i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

Kao najvažnije aktivnosti ističu se organizacija regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWinea, koji je održan 24. i 25. aprila 2014. u Dubrovniku te otvaranje Vinske kuće na Cetinju. Festival je okupio više od 60 vinara iz Dubrovačko-neretvanske županije te vinare iz Crne Gore, a na njemu je predstavljeno gotovo 200 etiketa. Posjetitelji su, osim domaćih, bili i brojni inozemni gosti.

Vinska kuća potpisala je ugovor o komisionoj prodaji vina sa 22 vinara, s preko 40 etiketa, s različitih područja Crne Gore kao što su Cetinjski subregion, Barski subregion, Podgorički subregion, Danilovgradski subregion, gotovo iz čitave zemlje.

Oformljene su i tematske vinske ceste pa je na području Prijestonice Cetinje postavljeno 27 smjerokaza do vinarija, kao i četiri velike table na četiri ulaza u grad - iz pravca Budve, Podgorice, Njeguša i Lovćena, na kojima se nalazi CBC mapa vinarija.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji oformljena je Tematska turistička cesta Neretva gdje je smeđom turističkom signalizacijom obnilježen 61 član Ceste i postavljene dvije velike info table. Ova cesta na jednom je mjestu okupila turističku ruralnu ponudu prostora, uključujući i vinare te zajedno s okupljenim vinarima Crne Gore čini zajedničku tematsku turističku rutu.

Ponuda obje regije objedinjena je i u zajedničkoj brošuri, u kojoj su predstavljeni vinari i ostala turistička ponuda iz okruženja, kao i zajednička karta za lakše snalaženje u prostoru.

U sklopu projekta održano je i niz radionica, predavanja, stručnih skupova, među kojima i trodnevni tečajevi za sommeliere koji su zabilježili veliki interes među ugostiteljima. Polaznici, njih 60-ak, položili su prvi stupanj tečaja za sommeliere, a svi su redom izrazili veliko zadovoljstvo jer im je omogućeno učenje i daljnje usavršavanje u poslu, kao i dizanje razine kvaliteta usluge.

Uređen je i Muzej vinarstva na Pelješcu, gdje su u dijelu obavljeni građevinski radovi uređenja prostora i pripreme postava, tako da i na taj način obogaćena turistička vinska ponuda nadolazeće sezone.

Aktivnosti koje su se provele doprinijele su dizanju svijesti o važnosti vina kao autohtonog proizvoda ovih područja, kao i njegovu ulogu u turističkoj ponudi svake od regija. O potrebi i daljnjoj održivosti ovih aktivnosti govore i značajne brojke posjete Vinskoj kući na Cetinju kao i podatak da se Dubrovačko-neretvanska županija i godinu po završetku projekta odlučila ponovno organizirati Dubrovnik FestiWine, koji bi i u narednim godinama trebao postati vinski turistički događaj u predsezoni.

ODRŽAN TEČAJ ZA SOMMELIERE

U organizaciji Regionalne razvojne agencija DUNEA-e, u sklopu EU projekta WiNe, u Dubrovniku je u januaru 2015. održan trodnevni kurs za sommeliere. Tečaj je bio namijenjen djelatnicima u hotelijerstvu s područja Dubrovačko-neretvanske županije, koji rade na poslovima s posluživanjem vina.

Ovo je drugi ciklus obrazovanja za sommeliere kao dio aktivnosti projekta WiNe, a DUNEA je kroz projekt pokrila troškove za ukupno 50-ak učesnika. Ovom aktivnošću želi se dignuti na veći nivo stručnost djelatnika koji rade s posluživanjem vina, u smjeru što bolje valorizacije vina, kao autohtonog proizvodaovog podneblja.

Predavači iz Hrvatskog sommelier klub upoznali su učesnike sa osnovama sommelierstva, ali i lekcijama iz vinogradarstva, enologije i proizvodnje vina, sastava grožđa, mošta i vina, tehnikama degustacije, sustavima ocijenjivanja vina, a planiran je i posjet vinskom podrumu. Nakon obuke učesnici će polagati ispit te dobiti potvrdu o završenom kursu prve razine.

CESTA ''NERETVA – DOLINA ŽIVOTA''

Prvi radni sastanak svih članova Tematske turističke ceste Neretva održan je 10. decembra 2014. u Opuzenu. Cesta je formirana kao dio aktivnosti EU projekta WiNe, a riječ je o drugoj turističkoj cesti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cesta Neretva imat će 61 člana, i to 7 članova u kategoriji ruralni smještaj, izleti 11, ambijentalni restorani 5, restorani s tradicijskim jelima 9, vinarije 4, jedna kušaonice smokava , 4 ponude suvenira, 10 baštine, 6 tradicijskih manifestacija i 4 ostale ponude (biciklističke, pješačke staze...).

Odlučeno je da će nositi ime ''Neretva - dolina života''. Kreiran je i zaštitni znak te izabrano 11 članova upravljačkog tijela. Od narednih aktivnosti slijedi dorada logotipa, označavanje Ceste info tablama i smeđom signalizacijom, izrada web sajta i info brošure. Prvi sastanak upravljačkog tijela održan je 29. januara 2015.


NA SAVJETU ZA RAZVOJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA U DNŽ PREDSTAVLJEN FESTIWINE

Na konstitutivnoj sjednici Savjeta za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na kojoj su uz župana Nikolu Dobroslavića, direktoricu DUNEA-e Melaniju Milić i menadžera Odjela za ruralni razvoj Helenu Kangjeru učestvovali vinari sa područja cijele županije, predstavljeni su rezultati prekoraničnog IPA projekta Wine, uključujući i vinski festival FestiWine te aktivnosti oko uspostavljanja muzeja vina. Raspravljajući o rezultatima prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWinea zaključeno je kako je riječ o odličnoj ideji koja bi se, uz određene korekcije, trebala razvijati i dalje te je najavljen i datum festivala za iduću godinu - 24. i 25. Aprila 2015. Članovi Savjeta pozdravili su i ideju uspostavljanja muzeja vinarstva u Putnikovićima.


RADIONICA ZA VINARE NA CETINJU

Vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije i sa područja Crne Gore ušestvovali su na dvodnevnoj prekograničnoj radionici u sklopu projekta Wine. Radionica je održana u Vinskoj kući na Cetinju, u organizaciji projektnih partnera Turističke organizacije prijestonice Cetinje.

Teme su bile ''Analiza vina kao turističkog proizvoda'' te najava prekogranične vinske rute Crna Gora - Hrvatska. Bilo je riječi o pojmu vinskog turizma, značaju vinskih ruta, hronologiji razvoja vinskih puteva, vinski turistički doživljaj, razvoj vinskog turizma, multidisciplinarni pristup u oblikovanju ruta, vinskim podrumima uključenima u vinsku rutu, ostalim turističkim i komplementarinim servisima koje treba uvrstiti u vinsku rutu, značaj mapiranja i signalizacije te promocija vinske rute. Partneri iz Hrvatske ovom su prilikom prenjeli svoja iskustva u dosadašnjim formiranjima vinskih cesta, pravilnicima koji regulišu ovo pitanje te rad na terenu. Takođe i sami vinari iznijeli su svoje viđenje i probleme s kojima se suočavaju.

Ujedno je održan i partnerski sastanak predstavnika DUNEA-e i TOP Cetinje na kojem s u dogovorenje daljnje aktivnosti u sprovodjenju zajednočkog projekta Wine, s posebnim naglaskom na stampanje zajedničke brošure i signalizacije za buduću prekograničnu vinsku rutu.
b_130_95_16777215_00_images_stories_WINE_Radionica_Cetinje.jpg

PROJEKTI Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata

PROJEKTI Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata

Ko je na mreži: 56 gostiju i nema prijavljenih članova